Oryginalna i niebanalna przekąska na każdą okazję. Znika szybciej niż tradycyjny schabowy.
7 336
Niezapowiedziani goście i pusta lodówka – to scenariusz, który zna wielu ludzi. Sytuacja ta okazuje się nie lada wyzwaniem dla gospodarzy, którzy niejednokrotnie stają na głowie, by wymyślić danie proste, szybkie i smaczne.
Nierzadko górę biorą nerwy, co zrobić, aby nie wyjść na mało gościnnych i zaskoczyć gości umiejętnościami kulinarnymi? Sprawa – wbrew pozorom – okazuje się łatwiejsza niż może się to wydawać – wystarczy skorzystać z prostych i jednocześnie niebanalnych pomysłów.
Oto jedna z moich propozycji – danie na bazie kapusty, znika z talerza z prędkościom świata, a miny gości… bezcenne. Prosta w wykonaniu, smaczna i oryginalna przekąska na każdą okazję. Danie na bazie tortilli i kapusty – smakuje nawet tym, którzy nie darzą warzyw sympatią.
Warto także wykorzystać własne gusta smakowe i kreatywność, eksperymentując z nadzieniem, w którym może się znaleźć mięso, owoce, ser, a nawet słodki lub słony twarożek.
SKŁADNIKI (forma 20 cm)
-
1 placek tortilli;
-
600 gram kapusty;
-
1 cebula;
-
1 marchewka;
-
1 papryka;
-
2 pomidory;
-
4 jajka;
-
100 gram kwaśnej śmietany;
-
100 ml słodkiego mleka;
-
świeże zioła, sól i pieprz do smaku.
PRZYGOTOWANIE
Warzywa umyć i obrać. Cebulę i paprykę pokroić na półpierścienie, pomidory na plasterki, marchewkę zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, kapustę drobno posiekać.
Następnie należy rozgrzać patelnię, wypełniając jej dno olejem roślinnym. Na rozgrzanym oleju smażymy paprykę, cebulę i marchewkę. Gdy warzywa nabiorą złocistego koloru i będą podsmażone, dodajemy pomidory i dusimy przez kilka minut.
Dodajemy posiekaną kapustę i wszystko dokładnie mieszamy. Pięć minut przed końcem smażenia dodajemy 2 jajka, przyprawy i świeże zioła.
Schłodzone nadzienie warzywne rozkładany równomiernie na placku tortilli i delikatnie zwijamy w rulon.
Kroimy na kawałki zwracając przy tym uwagę, by ich szerokość nie przekraczała wysokości naczynia, w którym potrawa będzie pieczona.
Naczynie do pieczenia wykładamy pergaminem, na którym układamy kawałki tortilli.
Ciasto zalewamy mieszanką wykonaną ze śmietany, mleka oraz 2 jajek. Wszystko dopełniamy solą i pieprzem do smaku.
Kapuścianą tortillę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.