Ziemniaczki w rękawie, perfekcyjnie nadające się na rodzinny obiad. Piękna złocista skórka gwarantowana.
95 797
Odkąd tylko je odkryliśmy, pokochaliśmy jeść ziemniaki przyrządzone na wiele różnych sposobów – tłuczone, pieczone, duszone, czy w mundurku.
Są to sposoby ich przygotowania uznawane za dość standardowe, zwyczajne. Jeśli jednak chcesz spróbować przyrządzić ziemniaki w nieco inny, niecodzienny sposób, jednocześnie nie tracąc na to zbyt dużo czasu, koniecznie musisz zobaczyć ten przepis!
Składniki
-
1 kilogram ziemniaków
-
3 łyżki oliwy z oliwek
-
2-3 ząbki czosnku
-
pęczek pietruszki
-
1 łyżeczka musztardy
-
0,5 łyżeczki soli
-
pieprz i przyprawa do ziemniaków (dla smaku)
-
rękaw do pieczenia
Przygotowanie
1. Ziemniaki najpierw dokładnie myjemy, a następnie obieramy. Wyjątek od tego robimy w przypadku gdy kupiliśmy młode ziemniaki – w takim wypadku nawet lepsze będą, jeżeli upieczemy je ze razem ze skórką. Do tego będziemy mogli sprawić, że uzyskają one złocistą skórkę, ale o tym później.
Ziemniaki kroimy na ćwiartki, a następnie używamy drewnianego szpikulca aby przebić je w kilku miejscach.
2. Pietruszkę, podobnie jak ziemniaki, dokładnie myjemy, a następnie musimy ją drobno posiekać. Czosnek przeciskamy przez praskę.
3. W osobnej misce dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie produkty – oliwę z oliwek, czosnek, zioła, musztardę, przyprawę do ziemniaków, sól oraz pieprz.
Do całej mieszaniny dodajemy ziemniaki, a następnie wszystko jeszcze raz dobrze mieszamy.
4. W rękawie robimy kilka nacięć, a następnie wkładamy do niego zawartość miski.
5. Kładziemy ziemniaki w rękawie na blachę do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180-200 stopni, a następnie wstawiamy do niego ziemniaczki. Czekamy 40-60 minut, a następnie je wyjmujemy.
Jeżeli użyliśmy młodych, nieobranych ze skórki ziemniaków i chcemy aby ich skórka uzyskała piękną, złocistą barwę musimy około 10 minut przed końcem pieczenia otworzyć piekarnik, wyjąć blachę, przeciąć górną część rękawa, włożyć z powrotem oraz przestawić nasz piekarnik na tryb grillowania.