Znudziły Ci się tradycyjne kotlety mielone? Jest na to sposób. Wypróbuj ten pomysł, a zwyczajne mielone przejdą do lamusa. Niebanalny dodatek mieszanki musztardy i keczupu mile zaskoczy niejednego wielbiciela dań mięsnych.
Użyj następujących składników:
-
0,5kg mięsa mielonego, wołowo-wieprzowego,
-
Średniej wielkości jajko,
-
4 łyżki bułki tartej, plus dodatkowa ilość do panierowania,
-
Mleko do namoczenia bułki tartej,
-
3 łyżki zielonej natki pietruszki,
-
2 łyżki pikantnego keczupu,
-
1 łyżeczka musztardy Dijon,
-
2 łyżeczki soli,
-
1/4 łyżeczki pieprzu czarnego,
-
Oliwa do smażenia.
Wykonanie:
Zalewamy bułkę tartą mlekiem. Mięso mielone umieszczamy w misce i dodajemy do niego namoczoną wcześniej bułkę tartą. Następnie do mięsa wbijamy jajko, dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki oraz musztardę i keczup. Całość dokładnie mieszamy.
Tak przygotowane mięso traktujemy solą i pieprzem, dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Kolejną czynnością, tuż po wyciągnięciu z lodówki, jest ponowne wyrobienie mięsa i formowanie kotletów. Pamiętajmy, aby użyć wody do namoczenia rąk, dzięki czemu mięso nie będzie do nich przywierało.
Uformowane kotleciki panierujemy w bułce tartej. Na obydwu stronach nacinamy ostrym nożem wzorek ”X’. Rozgrzewamy patelnię, na którą wlewamy dobrej jakości oliwę. Utrzymując duży ogień pod patelnią, układamy na niej obtoczone w bułce kotlety. Czekamy 30 sekund, po czym zmniejszamy ogień i kontynuujemy smażenie przez 5-8 minut. Przewracamy na drugą stronę i dalej smażymy kolejne 5 do 8 minut. Gotowe mielone podajemy z ziemniakami i wybraną surówką. Wyśmienitym dodatkiem do tak przygotowanego dania będą na przykład buraczki tarte.