Ciasto Snickers – Deser, który wart jest grzechu. Ten smak zostanie z Tobą na długo

Każdy z nas lubi małe „co nie co” na deser, bez względu na porę roku. W upalne dni, raczej stronimy od ciast, które wymagają dogrzewania mieszkania piekarnikiem.

A co powiesz na deser, który zachwyci i małego i dużego łasucha?

Ciast Snickers, bez pieczenia, przygotujesz bez większego kłopotu sama. Jest pyszne i będzie prawdziwą ozdobą uroczystego stołu!

 

Składniki na spód

  • 470 g herbatników
  • 70 ml śmietany kremówki
  • 80 g masła
  • 4 łyżki kakao

 

Składniki na masę

  • 220 g słodzonego mleka skondensowanego
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 125 g twarogu
  • 270 g orzeszków ziemnych

 

Składniki na polewę

  • 200 ml śmietany 36%
  • 2 tabliczki ciemnej czekolady

 

 

PRZYGOTOWANIE

Wyłuskaj z łupinek i zmiel orzeszki ziemne.

W wysokiej misce ubij śmietanę i nie przerywając ubijania dodaj skondensowane mleko, potem twaróg. Masa powinna być puszysta i gładka.

Na koniec dodaj zmielone orzechy, wymieszaj delikatnie szpatułką i włóż masę do lodówki.

 

Drobno zmiel herbatniki i dodaj do nich kakao.

Do małego garnka wlej śmietanę i włóż masło. Podgrzewaj, aż uzyskasz jednolitą masę. Potem wymieszaj ją z pokruszonymi herbatnikami z kakao i dokładnie wymieszaj.

Do wyłożonej papierem do pieczenia formy, wyłóż połowę masy z herbatników, a następnie grubą warstwę kremu. Potem znów warstwa herbatników i krem. Wierzch wygładź i włóż ciasto do lodówki.

 

Teraz czas na polewę. Podgrzej śmietanę 36% i dodaj do niej połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzewaj 2-3 minuty, aż czekolada się rozpuści i uzyskasz jednolitą, gładką masę.

Polej schłodzone ciasto polewą i ponownie wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Po tym czasie, ciasto bez problemu da się wyjąć z formy. Udekoruj je według własnych upodobać i smaków.

Smacznego!

error: Content is protected !!