Prawdziwe, domowe lody śmietankowe, które smakują jak dawniej

Zrobiło się ciepło i moje dzieci często proszą mnie o kupienie lodów. Nie ma nic lepszego na upał jak zimne pyszne lody. Wtedy przypomniałam sobie o niesamowitych lodach z przepisu mojej babci.

Po co faszerować dzieci chemią i konserwantami jak w kilka minut można zrobić pyszne, domowe i prawdziwe lody. Zawsze robię podwójną porcję, bo takich lodów nie kupisz w żadnym sklepie. Oto dwa najlepsze przepisy na najpyszniejsze, domowe lody.

LODY NA ŚMIETANIE

 

 

SKŁADNIKI

  • 500 ml śmietany 36%
  • 200 ml śmietany 12%
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 g wanilii

 

PRZYGOTOWANIE

W wygodnej misce wymieszaj żółtka z cukrem pudrem.

Potem stopniowo dolewaj 200 ml śmietany 12%i dobrze wymieszaj.

Na koniec, do uzyskanej masy dodaj wanilię.

Teraz przełóż masę do garnka z grubym dnem. Na małym ogniu, często mieszając, doprowadź do wrzenia, ale nie gotuj!

Następnie przecedź masę przez drobne sito i włóż do zamrażalnika uważając, aby masa nie zamarzła całkowicie.

W międzyczasie ubij 500 ml śmietany 36%.

Wymieszaj bitą śmietanę z masą z zamrażalnika, a potem włóż całość z powrotem do zamrażarki.

Mniej więcej co godzinę, wyjmij lody i dobrze je wymieszaj.

 

Gotowe, całkiem zmrożone lody, możesz podawać z ulubionymi owocami, bitą śmietaną lub bakaliami.
Smaku tych lodów nie da się szybko zapomnieć, gwarantuję!

 

 

LODY NA MLEKU I ŚMIETANIE

 

 

SKŁADNIKI

  • 300 g śmietany 30-36%
  • 125 g mleka
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru
  • 5 g wanilii

 

PRZYGOTOWANIE

Do garnka z grubym dnem wlej mleko i doprowadź do wrzenia.

Teraz dodaj wanilię i cukier. Dobrze wymieszaj i odstaw do całkowitego wystygnięcia.

Kiedy masa wystygnie, dodaj do niej oddzielone od białek, same żółtka jaj.

Ponownie zagotuj masę, ciągle mieszając. Masa musi zgęstnieć do konsystencji skondensowanego mleka.

W osobnej misce, ubij śmietanę.

Połącz ze sobą ubitą śmietanę z masą mleczną i włóż do zamrażalnika.

Co godzinę mieszaj ponownie masę, aby lody były niebiańsko puszyste.

 

Domowe lody nie mogą równać się z żadnymi sklepowymi. Teraz na każde zawołanie moich dzieci, otwieram zamrażalnik i serwuję im pyszne, puszyste i domowe lody, które smakują jak dawniej…

error: Content is protected !!