Zrobiło się ciepło i moje dzieci często proszą mnie o kupienie lodów. Nie ma nic lepszego na upał jak zimne pyszne lody. Wtedy przypomniałam sobie o niesamowitych lodach z przepisu mojej babci.
Po co faszerować dzieci chemią i konserwantami jak w kilka minut można zrobić pyszne, domowe i prawdziwe lody. Zawsze robię podwójną porcję, bo takich lodów nie kupisz w żadnym sklepie. Oto dwa najlepsze przepisy na najpyszniejsze, domowe lody.
LODY NA ŚMIETANIE

SKŁADNIKI
-
500 ml śmietany 36%
-
200 ml śmietany 12%
-
4 żółtka
-
1 szklanka cukru pudru
-
2 g wanilii
PRZYGOTOWANIE
W wygodnej misce wymieszaj żółtka z cukrem pudrem.
Potem stopniowo dolewaj 200 ml śmietany 12%i dobrze wymieszaj.
Na koniec, do uzyskanej masy dodaj wanilię.
Teraz przełóż masę do garnka z grubym dnem. Na małym ogniu, często mieszając, doprowadź do wrzenia, ale nie gotuj!
Następnie przecedź masę przez drobne sito i włóż do zamrażalnika uważając, aby masa nie zamarzła całkowicie.
W międzyczasie ubij 500 ml śmietany 36%.
Wymieszaj bitą śmietanę z masą z zamrażalnika, a potem włóż całość z powrotem do zamrażarki.
Mniej więcej co godzinę, wyjmij lody i dobrze je wymieszaj.
Gotowe, całkiem zmrożone lody, możesz podawać z ulubionymi owocami, bitą śmietaną lub bakaliami.
Smaku tych lodów nie da się szybko zapomnieć, gwarantuję!
LODY NA MLEKU I ŚMIETANIE

SKŁADNIKI
-
300 g śmietany 30-36%
-
125 g mleka
-
3 żółtka
-
100 g cukru
-
5 g wanilii
PRZYGOTOWANIE
Do garnka z grubym dnem wlej mleko i doprowadź do wrzenia.
Teraz dodaj wanilię i cukier. Dobrze wymieszaj i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Kiedy masa wystygnie, dodaj do niej oddzielone od białek, same żółtka jaj.
Ponownie zagotuj masę, ciągle mieszając. Masa musi zgęstnieć do konsystencji skondensowanego mleka.
W osobnej misce, ubij śmietanę.
Połącz ze sobą ubitą śmietanę z masą mleczną i włóż do zamrażalnika.
Co godzinę mieszaj ponownie masę, aby lody były niebiańsko puszyste.