Samo pieczenie karkówki nie wymaga specjalnego traktowania. Najważniejsze jest jednak prawidłowe jej marynowanie. Każda z nas ma na pewno swój własny sprawdzony sposób na idealną marynatę i niechętnie zgodzi się z tym, że ten sposób jest lepszy.

Jednak aby upieczona karkówka, była również pyszną przystawką na zimno, ten sposób jest z pewnością najlepszy.
Marynowanej karkówki według naszego przepisu, nie można porównać z żadnym innym.
Należy jednak pamiętać, że mięso musi być wysokiej jakości. Jest to gwarancja idealnej potrawy! Do dzieła!
SKŁADNIKI
-
1 kg karkówki
-
1 mała główka czosnku
-
10 liści laurowych
-
1 cytryna
-
700 ml wody
-
1,5 łyżeczki wędzonej papryki
-
sól do smaku
-
mielony czarny pieprz do smaku
-
przyprawa do mięsa do smaku
PRZYGOTOWANIE
1. Na początek podziel główkę czosnku na ząbki i zgnieć je lekko nożem. Połam w dłoniach liście laurowe i wymieszaj je z solą i przyprawami.

2. Następnie, opłucz mięso pod bieżącą wodą i ostrym nożem ponacinaj mięso na całej jego długości. Teraz wetrzyj w mięso sól z przyprawami z każdej strony i włóż do lodówki na 30-60 minut.
Po tym czasie wyjmij mięso z lodówki i wetrzyj w nie dokładnie mieszankę czosnku, przypraw, soli i liści laurowych.
3. Przełóż mięso do wysokiego naczynia i posyp resztą przypraw, jeśli zostały.
4. Umyj cytrynę i pokrój ją na kilka części i włóż do naczynia, wokół mięsa. Teraz zalej karkówkę słoną wodą, przykryj naczynie folią spożywczą i włóż do lodówki na dwa dni.
5. Po wymaganych 48 godzinach mięso wyjmij z marynaty, oczyść z resztek czosnku i liści laurowych i osusz ręcznikiem papierowym.
6. Następnie posyp mięso wędzoną papryką i ciasno owiń sznurkiem albo załóż siatkę. Teraz ułóż mięso na blaszce do pieczenia, przykryj folią aluminiową i piecz w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez 2 godziny.
7. Po upływie 1,5 godziny, można zacząć sprawdzać jego gotowość, dźgając je nożem. Jeśli sok, wypływający z mięsa jest przezroczysty, wówczas jest gotowe.
8. Pozostaje tylko owinąć mięso ciasno papierem do pieczenia, a następnie folią spożywczą aby zachowało swój kształt i strukturę.
9. Na koniec całkowicie ostudź mięso i włóż do lodówki na 3-4 godziny.

Dobrze schłodzone mięso idealnie pokroisz w cienkie plastry, które będą pięknie prezentować się na uroczystym stole.
Mięso na zimno, podawaj jako przystawkę ze świeżymi warzywami lub plasterkami sera.
Smacznego!