Ciasto z Truskawkami bez Pieczenia – Sezon truskawkowy się rozpoczął, więc nie może go zabraknąć w Twoim domu

Tak, tak, truskawkowy sezon czas zacząć! Truskawki można już dostać wszędzie i przyznam się, że już się za nimi stęskniłam. Od razu przypomniałam sobie przepis na pyszne ciasto z truskawkami bez pieczenia.

 

 

Oczywiście nie obejdzie się bez biszkoptów, ale to nie jest problem, ponieważ dostaniesz je w każdym sklepie za grosze. Do tego jest jeszcze łatwe w przygotowaniu i pyszne.

Z przygotowaniem tego ciasta poradzi sobie zarówno mało doświadczona Pani domu, oraz każdy mężczyzna pragnący zrobić niespodziankę kulinarną dla swojej kobiety. Oto czego potrzebujesz i do dzieła!

 

SKŁADNIKI NA BAZĘ

  • 400 g biszkopcików
  • 150 ml mleka

 

 

SKŁADNIKI KREMOWE

  • 500 ml mleka
  • 500 g truskawek
  • 200 g kremowego miękkiego twarożku
  • 3 łyżki cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 500 ml śmietanki kremówki 33% lub więcej
  • 1 opakowanie białej bąbelkowej czekolady
  • 1 saszetka cukru waniliowego

 

PRZYGOTOWANIE

1. Wygląda na to, że niczego nie zapomniałam, więc czas przygotować krem. Wlej ok 400 ml mleka do garnka, dodaj cukier waniliowy i cukier. Wymieszaj i na małym ogniu doprowadź do wrzenia.

2. Do pozostałego mleka wsyp opakowanie budyniu i dobrze wymieszaj. Jak tylko mleko z cukrem będzie się gotować, wlej do niego powoli budyń i mieszaj przez minutę lub dwie, aż zgęstnieje.

 

3. Teraz dodawaj stopniowo pokruszoną czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Odstaw krem do wystygnięcia, przykryty folią spożywczą. Jest to konieczne, aby na wierzchu nie utworzył się „korzuch”.

4. Kiedy masa całkowicie wystygnie, wymieszaj ją mikserem, stopniowo dodając twarożek. Na koniec dodaj ubitą wcześniej na wysokich obrotach, śmietankę. Jeśli krem jest za mało słodki, dodaj cukier puder.

 

5. Bardzo ciekawą rzeczą, jest również składanie ciasta w całość. Biszkopty zanurzaj na chwilę w mleku i układaj w formie. Do pierwszej warstwy potrzebujesz ok 15 biszkoptów, tj. trzy rzędy po 5 sztuk. Nałóż na nie grubą warstwę kremu, a potem warstwę truskawek, pokrojonych w plasterki. Warstwy układaj do wyczerpania składników.

6. Ostatnią warstwą będzie krem, więc teraz możesz ozdobić ciasto. Truskawki i starta czekolada z powodzeniem wystarczą. Przed podaniem, wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin.

 

Teraz pozostaje już tylko czekać, aż będziesz mogła podać je do spróbowania ukochanym osobom. Gwarantuję sukces! Smacznego!

error: Content is protected !!