Sos Tzatziki, który idealnie komponuje się z każdym daniem mięsnym.

Często stosujemy majonez jako bazy do najróżniejszych potraw, co zdecydowanie nie jest polecane przy zdrowej diecie. W coraz częstsze już ciepłe dni, mamy raczej ochotę na coś lekkiego i świeżego.

 

 

Mam tu coś w sam raz na takie dni. Przedstawiam przepis na pyszny, lekki sos, bardzo przypominający tradycyjny grecki sos tzatziki lub zaziki. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI

  • 1 duży ogórek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 200 ml kwaśnej śmietany 15%
  • pęczek koperku
  • sól i pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE

1. Obierz i zetrzyj ogórka na tarce o drobnych oczkach. Odciśnij nadmiar wody.

 

2. Drobno posiekaj koperek i wymieszaj z kwaśną śmietaną.

 

3. Następnie dodaj czosnek, przeciśnięty przez praskę.

 

4. Teraz dodaj ogórki. Posól i popieprz do smaku oraz skrop sokiem z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj.

 

5. Przełóż do miseczki, udekoruj ziołami i podawaj.

 

6. To wszystko! Domowy sos Tzatziki jest gotowy. Smacznego!

 

Jeśli zastąpisz śmietanę gęstym jogurtem naturalnym, otrzymasz popularny grecki sos tzatziki. Dodaje się do niego jeszcze odrobinę oliwy z oliwek.

Sos śmietanowy z ogórkiem, może być podany jako dip do grzanek lub warzyw. Świetnie komponuje się również z wszelkimi daniami mięsnymi lub smażoną rybą.

 

Ten pyszny, lekki i świeży sos z ogórkiem będzie idealnym dodatkiem do każdego dania w piękny, gorący dzień!

error: Content is protected !!