Zupa Krem Z Cukinii – Pyszna, lekka zupa dla wszystkich co dbają o zdrowie
Lekka zupa jarzynowa to idealne danie na ciepłe dni i dla wszystkich miłośników dietetycznych dań, a zdrowe, smaczne składniki są łatwo dostępne. Zupa krem jest niekwestionowanym liderem wśród pierwszych dań. Świetna opcja wspomagająca odchudzanie i idealna dla dzieci nie przepadających za warzywami.

Dzisiaj podpowiemy Ci, jak przygotować pyszną i niezwykłą zupę krem z cukinii. Cały sekret polega na tym, że zupa zawiera w swoim składzie tylko świeże warzywa! Bez zbędnych zagęstniaczy, czy serków topionych.
Aby była delikatna i aksamitna, polecamy wybrać młodą cukinię. Możesz ugotować ją na bulionie, wywarze drobiowym lub na wodzie. Zamiast śmietany możesz dodać mleko. Do dzieła!
SKŁADNIKI
-
1 litr wywaru drobiowego
-
200 ml śmietany kremówki
-
5 młodych cukinii
-
2 średnie ziemniaki
-
1 marchewka
-
1 cebula
-
2 ząbki czosnku
-
2 łyżki oleju
-
sól, przyprawy do smaku
PRZYGOTOWANIE
1. Obierz wszystkie warzywa i umyj pod bieżącą wodą.
2. Cebulę i czosnek lekko podsmaż w garnku z małą ilością oleju.
3. Gdy cebula się zeszkli, dodaj pozostałe, pokrojone w kostkę warzywa. Zalej wszystko połową wywaru drobiowego i gotuj do czasu, aż ziemniaki będą miękkie.

4. W osobnym, małym garnuszku zagotuj śmietankę.
5. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, zdejmij z ognia i zblenduj na jednolitą, gładką masę. Dodaj gorącą śmietankę i wymieszaj.
6. Teraz stopniowo dodawaj resztę wywaru, do uzyskania pożądanej gęstości i doprowadź do wrzenia.

7. Zdejmij z ognia i odstaw na kilka minut. Podawaj ze świeżymi ziołami i zawsze z grzankami. Smacznego!
