Placuszki kefirowe z dodatkiem tego składnika, smakują obłędnie.

Tak jak moja mama, uwielbiam szybkie i proste przepisy kulinarne! Dla wszystkich zapracowanych mam, które nie dysponują dużą ilością wolnego czasu, ten przepis będzie zbawieniem.

 

W kilka minut, przygotujesz pyszne placuszki z miękkim serowym nadzieniem w środku i chrupiącą skórką. Ja nigdy nie nadążam ich smażyć, znikają błyskawicznie… Spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

SKŁADNIKI

  • 1 jajko
  • 200 ml kefiru
  • 380 g mąki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • 100 g startego sera

 

PRZYGOTOWANIE

1. W głębokiej misce, trzepaczką, dobrze wymieszaj jajko, sól i kefir.

 

2. Potem dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Zagnieć ciasto.

 

3. Rozwałkuj cienko ciasto i rozprowadź na całej jego powierzchni, starty na tarce o grubych oczkach ser żółty.

 

4. Zawiń ciasto w rulon i pokrój na kawałki o grubości nie większej niż 1,5 cm.

 

5. Spłaszcz ręką każdy kawałek lub rozwałkuj wałkiem do ciasta. Te rozwałkowane będą bardziej chrupiące!

 

6. Smaż placuszki na rozgrzanej patelni z olejem, na złoty kolor, z każdej strony po 3 min. na średnim ogniu.

 

7. Pyszne kefirowe placuszki serowe są gotowe. Smacznego!

 

Szybkie i proste, prawda? Nie mam żadnych wątpliwości, że również ich smak urzeknie nawet najbardziej wybrednego niejadka. Ja, dzięki tej prostocie, uwielbiam przygotowywać placuszki serowe dla moich pociech.  Spróbuj i podziel się z nami, swoimi doświadczeniami!

error: Content is protected !!