W kilka minut, przygotujesz pyszne placuszki z miękkim serowym nadzieniem w środku i chrupiącą skórką. Ja nigdy nie nadążam ich smażyć, znikają błyskawicznie… Spróbuj i przekonaj się sama!

SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE
1. W głębokiej misce, trzepaczką, dobrze wymieszaj jajko, sól i kefir.

2. Potem dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Zagnieć ciasto.

3. Rozwałkuj cienko ciasto i rozprowadź na całej jego powierzchni, starty na tarce o grubych oczkach ser żółty.

4. Zawiń ciasto w rulon i pokrój na kawałki o grubości nie większej niż 1,5 cm.

5. Spłaszcz ręką każdy kawałek lub rozwałkuj wałkiem do ciasta. Te rozwałkowane będą bardziej chrupiące!

6. Smaż placuszki na rozgrzanej patelni z olejem, na złoty kolor, z każdej strony po 3 min. na średnim ogniu.

7. Pyszne kefirowe placuszki serowe są gotowe. Smacznego!