Tylko świeży i domowy chleb może tak cudownie pachnieć w całym domu. Ten zapach jest mi doskonale znany z domu mojej babci. Ten przepis mam właśnie od niej.

W sklepach i supermarketach chleba oczywiście nie brakuje, ale może być coś przyjemniejszego niż pachnący w całym domu, własnoręcznie upieczony chlebek z chrupiącą, złocistą skórką?

Za każdym razem, kiedy go piekę, wracam myślami do mojego dzieciństwa i jestem szczęśliwa, że ten przepis znajduje się właśnie w moim notesie. Do dzieła!
SKŁADNIKI
-
250 g mąki
-
6 g suchych drożdży
-
4 g soli
-
30 g masła lub margaryny
-
100 ml mleka
-
50 ml wody
ABY SKÓRKA BYŁA CHRUPIĄCA
-
1 żółtko
-
10 ml mleka
PRZYGOTOWANIE
1. Połącz wszystkie suche składniki w misce, dodaj margarynę, mleko i wodę.
2. Zagnieć ciasto i gotowe przełóż do wysmarowanej olejem miski. Przykryj folią spożywczą o odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.

3. Po tym czasie ponownie zagnieć i znów przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

4. Z odpowiedniego ciasta zacznij formować bochenek. Posyp powierzchnię roboczą mąką, ułóż ciasto i zwiń w warstwę o grubości około 0,5 cm.
5. Zagnieć i uformuj bochenek chleba. Ważne jest, aby w cieście było jak najmniej powietrza.

6. Ułóż chlebek na blaszce, pokrytej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
7. Na powierzchni bochenka, ostrym nożem wykonaj ukośnie cięcia i posmaruj żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.

8. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz chlebek przez 30 minut.
9. Kiedy nieco ostygnie, jest gotowy. Smacznego!
