Chleb, który upieczesz sama w domu. To istne szaleństwo smaku

Tylko świeży i domowy chleb może tak cudownie pachnieć w całym domu. Ten zapach jest mi doskonale znany z domu mojej babci. Ten przepis mam właśnie od niej.

 

 

W sklepach i supermarketach chleba oczywiście nie brakuje, ale może być coś przyjemniejszego niż pachnący w całym domu, własnoręcznie upieczony chlebek z chrupiącą, złocistą skórką?

 

 

Za każdym razem, kiedy go piekę, wracam myślami do mojego dzieciństwa i jestem szczęśliwa, że ten przepis znajduje się właśnie w moim notesie. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI

  • 250 g mąki
  • 6 g suchych drożdży
  • 4 g soli
  • 30 g masła lub margaryny
  • 100 ml mleka
  • 50 ml wody

 

ABY SKÓRKA BYŁA CHRUPIĄCA

  • 1 żółtko
  • 10 ml mleka

 

PRZYGOTOWANIE

1. Połącz wszystkie suche składniki w misce, dodaj margarynę, mleko i wodę.

2. Zagnieć ciasto i gotowe przełóż do wysmarowanej olejem miski. Przykryj folią spożywczą o odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.

 

3. Po tym czasie ponownie zagnieć i znów przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

 

4. Z odpowiedniego ciasta zacznij formować bochenek. Posyp powierzchnię roboczą mąką, ułóż ciasto i zwiń w warstwę o grubości około 0,5 cm.

5. Zagnieć i uformuj bochenek chleba. Ważne jest, aby w cieście było jak najmniej powietrza.

 

6. Ułóż chlebek na blaszce, pokrytej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.

7. Na powierzchni bochenka, ostrym nożem wykonaj ukośnie cięcia i posmaruj żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.

 

8. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz chlebek przez 30 minut.

9. Kiedy nieco ostygnie, jest gotowy. Smacznego!

 

 

To niesamowite prawda? Tylko w 30 minut możesz cieszyć się zawsze świeżym pieczywem. Taki chlebek nie tylko smakuje wyjątkowo, ale też zdecydowanie dłużej zachowuje świeżość. Jednak nie gwarantuję, że będziesz miała okazje się o tym przekonać, ponieważ znika w ekspresowym tempie…

error: Content is protected !!