Placuszki Twarogowe – Często przygotowywała je moja ukochana babcia.

Babcia zawsze umiała nas zaskoczyć pysznymi deserami i przekąskami. Te placuszki są puszyste, delikatne i niewątpliwie zdrowe. Twaróg to niezwykła bomba witaminowa, która dostarczy nam i naszym pociechom energii na cały dzień.

 

A sekret tkwi właśnie w proszku do pieczenia. Dzięki temu składnikowi nasze placuszki są takie delikatne i puszyste. Twoi bliscy zjedzą je z prawdziwą przyjemnością. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

SKŁADNIKI

  • 700 g twarogu (zawartość tłuszczu od 5 do 9%)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 g cukru waniliowego
  • 6 łyżek mąki
  • 2 szczypty proszku do pieczenia
  • 30 ml oleju roślinnego
  • 30 g masła
  • sól do smaku

 

PRZYGOTOWANIE

1. W głębokiej misce, wymieszaj twaróg z cukrem i cukrem waniliowym. Możesz wymieszać masę serową rękoma, ale nie zapomnij ich dokładnie umyć!

2. Następnie dodaj jajka i mieszaj, do uzyskania jednolitej masy.

 

3. Potem dokładnie wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.

4. Teraz połącz suche składniki z masą twarogową i dokładnie wymieszaj. Masa powinna być gładka, gęsta i lepka.

 

5. Z gotowej masy uformuj placuszki i obtocz je w mące.

6. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju i dodatkiem masła. Smaż placuszki po obu stronach na złoty kolor, na małym ogniu.

7. Pyszne placuszki twarogowe są gotowe. Smacznego!

 

 

Jak widać, placuszki nie zajmą Ci wiele czasu, a efektem z pewnością zaskoczysz swoje pociechy. Nawet te najmłodsze. Moi najbliżsi uwielbiają moje placuszki ze śmietaną. Mmmmm pycha…

error: Content is protected !!