Ciasto „Kapryśne” z Makiem – Pyszne, śmietanowe ciasto, którego nauczyła mnie moja mama.
Nie wyobrażam sobie życia bez słodyczy. W weekendy lubię rozpieszczać siebie i bliskich pysznymi wypiekami . Moje ulubione to szybkie dania ze zwykłych potraw. Ale kiedy chcę zaskoczyć gości, wyjmuję notatnik mojej mamy i zaczynam przeglądać strony o zapachu wanilii. Zawsze znajduję tam odpowiedni przepis.

W urodziny mojego męża zawsze robię ciasto Ladies Whim . To mój tradycyjny prezent – kaprys, który naprawdę mu się podoba. Dziś chcę podzielić się z wami rodzinnym przepisem na to ciasto. Na pierwszy rzut oka wydaje się to bardzo trudne, ale tak nie jest. Łatwiej gotować niż myślisz.
Ten deser nigdy nie przeszkadza. Możesz użyć dowolnego wypełniacza – 100 g na ciasto. Robię ciasto kapryśne damskie z makiem , suszonymi morelami, suszonymi śliwkami z orzechami i rodzynkami z orzechami. Ilość składników podawana jest na ciasto, dzięki czemu możesz samodzielnie dostosować wysokość.
SKŁADNIKI NA CIASTO
-
1 jajko
-
80 g mąki
-
120 g kwaśnej śmietany 20% tłuszczu
-
120 g cukru
-
15 g skrobi
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
10 g kakao (jeśli chcesz upiec ciemne ciasto)
-
20 g oleju
WYPEŁNIACZE
-
100 g maku
-
100 g suszonych moreli
-
50 g rodzynek
-
50 g suszonych śliwek
-
100 g orzechów
SKŁADNIKI DO IMPREGNACJI
-
600 g kwaśnej śmietany 20% tłuszczu
-
cukier puder do smaku
SKŁADNIKI NA KREM
-
500 g śmietany 33%
-
380 g gotowanego skondensowanego mleka
PRZYGOTOWANIE
1. Na początku, w pierwszej kolejności przygotuj wypełniacze. Zmiel mak w maszynce do mięsa, zmiel również śliwki oraz morele i wymieszaj z 50 g dowolnych mielonych orzechów. Potem wymieszaj pozostałe 50 g orzechów z rodzynkami i wymieszaj z morelami i śliwkami.
2. Formy o średnicy 24 cm, przykryj papierem do pieczenia, posmaruj olejem i posyp mąką.
3. Ponieważ ciasto przygotowane jest z dodatkiem proszku do pieczenia, należy przygotować je bezpośrednio przed pieczeniem. Wymieszaj wszystkie suche składniki (bez wypełniaczy, ponieważ dodasz je na końcu) i dobrze wymieszaj.

4. Ubij na sztywno jajka z cukrem, następnie dodaj śmietanę i dobrze wymieszaj.

5. Mieszając mikserem na najmniejszych obrotach, dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno być lekkie i delikatne.

6. Ciasto podziel na dwie części i każdą z pomocą łopatki wymieszaj z innym wypełniaczem. Przełóż ciasta do form.

7. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25–35 minut. Sprawdzaj gotowość drewnianym patyczkiem lub wykałaczką. Aby ciasto równo urosło, nie otwieraj piekarnika przez pierwsze 20 minut.

8. Po wystudzeniu, każde ciasto przekrój na dwie części i każdą posmaruj kwaśną śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem (ok. 100 g). Przed składaniem kapryśnego ciasta, odstaw je do nasiąknięcia przez 1 godzinę.

9. W międzyczasie przygotuj krem. Mocno schłodzoną śmietankę, ubij mikserem na sztywno. Nie przerywając ubijania, małymi porcjami dodawaj skondensowane mleko. Masa musi być gładka i jednolita.

10. Teraz możesz składać ciasto. Każdą część ciasta wraz z bokami, posmaruj kremem i układaj na sobie naprzemiennie (z makiem/z morelami i śliwkami).

11. Udekoruj według własnego uznania. Doskonałą dekoracją będzie mak, kakao i orzechy.

12. Gotowe ciasto włóż do lodówki na kilka godzin.

Z pewnością oczekiwanie będzie najtrudniejsze. Smacznego!