Domowy Kwas Chlebowy z Cykorii – Warzyła go moja ukochana babcia, to smak niezapomnianego dzieciństwa.
Kiedy pojawił się w sprzedaży, od razu przypomniałam sobie o tym przepisie. Trochę przewertowałam zeszytów z przepisami, zanim go znalazłam, ale udało się…
Pyszny napój, który świetnie sprawdza się do każdego posiłku, a w gorące lato jest niezastąpiony. Po co przepłacać w sklepie, kiedy łatwo i szybko możesz wykonać go w domu?
Łatwo dostępne składniki i smak, którego nie da się zapomnieć, będzie świetną alternatywą dla słodkich, niezdrowych napojów. Spróbuj i przekonaj się sama. Do dzieła!

SKŁADNIKI
-
3 l wody
-
3 łyżeczki cykorii
-
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
-
1 łyżeczka suchych drożdży
-
10 łyżek cukru
PRZYGOTOWANIE
1. Zagotuj litr wody. Cykorię, cukier i kwasek cytrynowy włóż do wygodnej miski, wymieszaj i zalej wrzącą wodą.
2. W 0,5 l ciepłej wody rozcieńczy drożdże. Teraz wymieszaj wszystkie płynne składniki ze sobą, przelej do plastikowych lub szklanych przezroczystych butelek, zakręć i wstrząśnij. Jeżeli nie zamkniesz kwasu w butelce, nie będzie napojem gazowanym.
3. Odstaw na 12 godzin w ciepłym, jasnym miejscu. Potem włóż do lodówki. Kwas chlebowy z cykorii z suchymi drożdżami, smakiem nie wiele różni się od klasycznego.
Mam również przepis na klasyczny kwas chlebowy, oto on:
Na 5 litrów wody (dowolną) suszony bochenek chleba (również dowolny, kolor kwasu zależy od rodzaju chleba), 2 szklanki cukru (400 g), 25 g drożdży.
1. W pierwszej kolejności, trzeba moczyć chleb w garnku z wodą przez 6-8 godzin.
2. Potem wyciągnij go z wody, odciskając go rękoma z pomocą sita nad garnkiem – żadna kropla nie może się zmarnować.
3. Rozpuść 2 szklanki cukru i 25 g drożdży w wodzie, w której moczył się chleb.
4. Pozostaw mieszankę, przykrytą przez dwa dni.
5. Teraz przelej kwas przez 2-3 warstwy gazy do 1,5 litrowych butelek (np. Coca-Coli, które wytrzymają duże ciśnienie powstałe podczas warzenia).