
W spiżarni mojej ukochanej babci a potem mojej mamy i teraz mojej, zawsze jest zapas soku pomidorowego według przepisu babci. Zawsze powtarzała, że jest niezwykle cenną i zdrową bombą witaminową. Reguluje trawienie, wspomaga wzrok oraz wzmacnia układ odpornościowy i obniża poziom cholesterolu we krwi. Teraz wiem, że warto włączyć go do diety choćby od zaraz…
1. Z 3 kg. dojrzałych i mięsistych pomidorów otrzymasz 5 półlitrowych buteleczek.

2. Umyte i osuszone pomidory, pokrój w ćwiartki i zblenduj je.

3. Na tym etapie otrzymałaś masę pomidorową, ale jeszcze nie sok.
4. Przełóż masę do garnka i postaw na małym ogniu.

5. Doprowadź masę do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
6. Aby w soku nie znalazły się nie zmielone kawałki skóry, przetrzyj masę przez sito.
7. Potem ponownie postaw na małym ogniu, dodaj sól (opcjonalnie), goździki dla pikantnego aromatu i gotuj, ciągle mieszając. Pianę, która pojawi się na wierzchu, usuń łyżką cedzakową. Gotuj sok przez 15-20 minut.

8. Kiedy piana zniknie całkowicie, sok pomidorowy jest gotowy. Teraz możesz przelać go do sterylnych butelek.

9. Natychmiast zakręć nakrętki i odwrócić do góry dnem. Sprawdź, czy żadna nie przecieka i odstaw do całkowitego wystygnięcia.

10. Domowy sok pomidorowy bez sokowirówki jest gotowy. Smacznego!