Domowy Sok Pomidorowy – Ten przepis jest w moim domu od pokoleń. Moja babcia przekazała go mojej mamie, a ona mnie.

Właściwości zdrowotne soku pomidorowego są na prawdę niezwykłe. Oprócz tego, że zawiera niewielką ilość kalorii, to jednocześnie dzięki wysokiej zawartości witamin i składników mineralnych, rewelacyjnie sprawdza się w diecie odchudzającej.

 

 

W spiżarni mojej ukochanej babci a potem mojej mamy i teraz mojej, zawsze jest zapas soku pomidorowego według przepisu babci. Zawsze powtarzała, że jest niezwykle cenną i zdrową bombą witaminową. Reguluje trawienie, wspomaga wzrok oraz wzmacnia układ odpornościowy i obniża poziom cholesterolu we krwi. Teraz wiem, że warto włączyć go do diety choćby od zaraz…

 

 

SKŁADNIKI
  • 3 kg pomidorów
  • 1 łyżka soli (opcjonalnie)
  • 5 goździków
  • maszynka do mięsa lub blender

 

 

PRZYGOTOWANIE

1. Z 3 kg. dojrzałych i mięsistych pomidorów otrzymasz 5 półlitrowych buteleczek.

 

2. Umyte i osuszone pomidory, pokrój w ćwiartki i zblenduj je.

 

3. Na tym etapie otrzymałaś masę pomidorową, ale jeszcze nie sok.

4. Przełóż masę do garnka i postaw na małym ogniu.

 

5. Doprowadź masę do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.

6. Aby w soku nie znalazły się nie zmielone kawałki skóry, przetrzyj masę przez sito.

7. Potem ponownie postaw na małym ogniu, dodaj sól (opcjonalnie), goździki dla pikantnego aromatu i gotuj, ciągle mieszając. Pianę, która pojawi się na wierzchu, usuń łyżką cedzakową. Gotuj sok przez 15-20 minut.

 

8. Kiedy piana zniknie całkowicie, sok pomidorowy jest gotowy. Teraz możesz przelać go do sterylnych butelek.

 

9. Natychmiast zakręć nakrętki i odwrócić do góry dnem. Sprawdź, czy żadna nie przecieka i odstaw do całkowitego wystygnięcia.

 

10. Domowy sok pomidorowy bez sokowirówki jest gotowy. Smacznego!

 

Od tej pory, możesz pić pyszny sok pomidorowy własnej roboty, kiedy tylko zechcesz. Pij sok pomidorowy – na zdrowie!

error: Content is protected !!