Przygotowanie kruchych ciasteczek w domu jest niezwykle proste. Z pewnością znasz co najmniej kilka wersji i różnych przepisów. Ten przepis mam od mojej babci, z którą przed laty pierwszy raz je piekłam. I chociaż byłam wtedy małą dziewczynką, to i tak zapamiętałam go jako łatwy i szybki sposób na smakowite co nie co.
Pamiętam, że bardzo zaskoczył mnie w tym przepisie jeden składnik – majonez! Myślałam, że to jakaś pomyłka, ale nic bardziej mylnego. Majonez jest tu niezbędny, ciasteczka będą dzięki temu chrupkie i bardziej kruche – takie, jakie lubimy najbardziej. Zatem do dzieła!
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE
1. Pokrojoną na kawałki margarynę, wymieszaj z 1 szklanką mąki. Następnie zagnieć rękoma do uzyskania jednolitej masy.
2. Potem dodaj cukier, sól, jajka i majonez, a następnie resztę mąki. Zagnieć ciasto.
3. Gdy uzyskasz jednolite, miękkie i elastyczne ciasto, owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki. Schłodzone ciasto będzie łatwiej formować.
4. Blaszkę przykrytą papierem do pieczenia, wysmaruj olejem.
5. Schłodzone ciasto przeciśnij przez maszynkę do mięsa z najgrubszymi możliwymi oczkami. Splataj ze sobą wyciśnięte ciasto, krojąc je na zgrabne kawałki. Poukładaj na blaszce do pieczenia.
6. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ciasteczka przez 20 minut. Możesz podawać bezpośrednio po upieczeniu na gorąco.
Pyszne ciasteczka kruche są rewelacyjną przekąska do porannej filiżanki kawy, aromatycznej herbaty, soku, lub tak jak nam serwowała babcia…z kubkiem gorącego kakao. Z pewnością nie zaszkodzi również cukier puder lub mały kleksik dżemu z domowej spiżarni.