Gruziński Gulasz Warzywny – Pachnący i zdrowy gulasz bezmięsny, który oczaruje Cię wyjątkowym smakiem.

Gulasz Warzywny to jedna z najbardziej znanych i pysznych potraw kuchni gruzińskiej. Można go podawać zarówno na zimno, jak i na gorąco, chociaż gwarantuję, że nie zdąży ostygnąć!

 

 

Ale w procesie przygotowywania tego prostego dania jest jeden mały niuans – wszystkie warzywa powinny być doprowadzone do miękkości, podczas wstępnego smażenia.

 

Stopień smażenia wszystkich warzyw, powinien być taki sam. Pamiętaj również o świeżych ziołach, które uzupełnią nasz gulasz o aromatyczny zapach i wyjątkowy smak. Całość to istne niebo w…buzi. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI
  • 6 bakłażanów
  • 4 słodkie papryki
  • 2 marchewki
  • 5 cebuli
  • 1 kg pomidorów
  • 1 główka czosnku
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 pęczek kolendry
  • 3-4 gałązki fioletowej bazylii
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, chmielu-suneli i szafranu
  • olej
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

 

PRZYGOTOWANIE
1. Bakłażany pokrój w kostkę, posyp solą i zalej zimną wodą. Po 1 godzinie odlej wodę i na ręczniku papierowym osusz z wilgoci.

 

2. Rozgrzej patelnię i smaży bakłażany na oleju, do miękkości. Nadmiar tłuszczu odsącz na ręczniku papierowym.

 

3. Cebulę pokrój w małą kostkę, słodką paprykę pokrój w paski, a marchewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni, na której smażyłaś wcześniej bakłażany, smaż cebulę na złoty kolor przez ok. 10 minut. Potem dodaj marchewkę i paprykę. Smaż wszystko na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez około 10 minut.
4. Pomidory zaparz we wrzącej wodzie, a następnie zanurz je w zimnej wodzie, aby łatwiej obrać je ze skórki. Pokrój pomidory w kostkę.

 

5. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj posiekaną kolendrę. Posól do smaku, powinnaś uzyskać kleistą masę. Dodaj powstałą mieszankę do pokrojonych pomidorów i wymieszaj.

 

6. Teraz połącz ze sobą wszystkie składniki i przełóż do garnka. Dodaj posiekaną drobno bazylię i natkę pietruszki, dodaj sól, pieprz i przyprawy do smaku.
7. Duś wszystko razem na małym ogniu przez ok. 10 minut. Potem zdejmij z ognia i odstaw na ok. pół godziny. Gulasz warzywny jest gotowy. Smacznego!

 

Temu daniu, po prostu nie można się oprzeć! Zdrowy, warzywny, gruziński gulasz warzywny będzie hitem na twoim stole, zarówno wśród domowników, jak i zaproszonych gości!

error: Content is protected !!