Co może być lepszego niż porcja pysznego, domowego ciasta, które zawsze ma unikalny wygląd… Kiedy naprawdę chcesz sobie zafundować coś słodkiego, ale nie koniecznie wysokokalorycznego – ten przepis jest dla Ciebie.

W końcu każdemu wolno mieć chwilę słabości. Jeśli jednak nie chodzi o dietę, ale o post, musisz albo powstrzymać się od słodkości, albo znaleźć alternatywne wyjście z sytuacji.
Podczas Postu zwyczajowo powstrzymujemy się od wszelkiego rodzaju pokus. Czekolada i pachnące wypieki w tym okresie schodzą na boczny tor. Na szczęście istnieje sposób na słodki deser, który wykonasz przestrzegając wszystkich zasad.
Oto przepis na pyszne, domowe ciasto z małą ilością cukru i kalorii, dzięki któremu możesz jeść to co lubisz, kiedy tylko chcesz. Do dzieła!
SKŁADNIKI BIAŁEGO CIASTA
-
150 g cukru
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
szczypta soli
-
300 g mąki
-
200 ml wody lub soku bananowego
-
1 banan
SKŁADNIKI CIASTA CIEMNEGO
-
150g cukru
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
szczypta soli
-
100 g kakao
-
200 ml wody lub kawy
PRZYGOTOWANIE
1. W głębokiej misce rozgnieć widelcem dojrzałego banana i wymieszaj z wodą (lub sokiem bananowym). Potem dodaj cukier, sól, proszek do pieczenia i mąkę. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i przejdź do następnego kroku.
2. Ciasto ciemne, przygotowujemy w taki sam sposób, jak białe. Po prostu wymieszaj wszystkie składniki w osobnej, głębokiej misce.

3. Jeśli przygotowałaś już formę, przykrytą papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem, możesz rozpocząć rozlewanie ciasta. Musisz to robić naprzemiennie jasne i ciemne. Możesz nadać ciastu jeszcze bardziej interesujący wzór za pomocą widelca lub wykałaczki – po prostu rysuj linie, mieszając warstwy w niektórych miejscach.

4. Włóż ciasto do piekarnika, rozgrzanego do 200 stopni i piecz przez 40-45 minut.
5. Jeśli poczujesz wyrazisty aromat wydobywający się z kuchni, oznacza to, że pyszna „Zebra” jest gotowa! Wyjmij ją z piekarnika i podawaj przestudzoną, zniecierpliwionym domownikom.
Smacznego!
