Chrupiące, nadziewane serem pałeczki ziemniaczane, zrobiły furorę podczas jednej z moich imprez

Pałeczki ziemniaczane z boczkiem i serem to łatwa i szybka przekąska, którą uwielbiają przygotowywać początkujący w kuchni smakosze. Te pałeczki są pyszne, delikatne, a przygotowanie ich zajmie Ci minimum czasu.

 

 

Będą również świetnie smakowały w towarzystwie aromatycznego barszczu czerwonego. Rewelacyjne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI
  • 5-6 ziemniaków
  • 100–120 g boczku
  • 200 g twardego sera
  • 1 łyżka śmietany
  • olej roślinny, natka pietruszki, czarny pieprz, sól do smaku

 

SKŁADNIKI DO PANIERKI
  • 2 jajka
  • trochę mąki i bułki tartej

 

SKŁADNIKI SOSU
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 2-3 ząbki czosnku

 

PRZYGOTOWANIE
1. Obierz i umyj ziemniaki. Ugotuj do miękkości i ugnieć na gładkie puree.

 

2. Pokrój boczek w drobną kostkę.

 

3. Drobno posiekaj natkę pietruszki.

 

4. Dodaj pokrojony boczek, natkę pietruszki i śmietanę do ugniecionych ziemniaków. Dodaj sól i pieprz do smaku i dokładnie wymieszaj.

 

5. Teraz pokrój ser w paski o długości 5-6 cm.

 

6. Z masy ziemniaczanej uformuj zaokrąglone placki i na środek każdego ułóż kawałek sera. Zawiń dokładnie ser w masę ziemniaczaną, nadając im podłużny kształt – pałeczek.

 

7. Obtocz uformowane pałeczki z serem w mące.

 

8. Następnie zanurz w roztrzepanym jajku i obtocz w bułce tartej.

 

9. Teraz usmaż pałeczki na patelni w głębokim oleju.

 

10. Pozostaje przygotować sos: W miseczce, wymieszaj śmietanę z posiekaną natkę pietruszki, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj. Smacznego!

 

 

Taka przekąska zasługuje na to, aby przynajmniej raz zagościć na Twoim stole. Z pewnością spotkałaś się z podobnym smakołykiem nie raz, choć w różnych odsłonach.
Pamiętaj, że zawsze możesz urozmaicić danie dodatkowymi domowymi sosami, przygotowanymi według własnego uznania. Z każdym smakują wyśmienicie!

 

 

Podziel się tym przepisem ze znajomymi, a z nami swoimi wrażeniami – na pewno polubicie tą przekąskę!

error: Content is protected !!