Chrupiące, nadziewane serem pałeczki ziemniaczane, zrobiły furorę podczas jednej z moich imprez
659
Pałeczki ziemniaczane z boczkiem i serem to łatwa i szybka przekąska, którą uwielbiają przygotowywać początkujący w kuchni smakosze. Te pałeczki są pyszne, delikatne, a przygotowanie ich zajmie Ci minimum czasu.

Będą również świetnie smakowały w towarzystwie aromatycznego barszczu czerwonego. Rewelacyjne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI
-
5-6 ziemniaków
-
100–120 g boczku
-
200 g twardego sera
-
1 łyżka śmietany
-
olej roślinny, natka pietruszki, czarny pieprz, sól do smaku
SKŁADNIKI DO PANIERKI
-
2 jajka
-
trochę mąki i bułki tartej
SKŁADNIKI SOSU
-
200 g kwaśnej śmietany
-
2-3 ząbki czosnku
PRZYGOTOWANIE
1. Obierz i umyj ziemniaki. Ugotuj do miękkości i ugnieć na gładkie puree.

2. Pokrój boczek w drobną kostkę.

3. Drobno posiekaj natkę pietruszki.

4. Dodaj pokrojony boczek, natkę pietruszki i śmietanę do ugniecionych ziemniaków. Dodaj sól i pieprz do smaku i dokładnie wymieszaj.

5. Teraz pokrój ser w paski o długości 5-6 cm.

6. Z masy ziemniaczanej uformuj zaokrąglone placki i na środek każdego ułóż kawałek sera. Zawiń dokładnie ser w masę ziemniaczaną, nadając im podłużny kształt – pałeczek.

7. Obtocz uformowane pałeczki z serem w mące.

8. Następnie zanurz w roztrzepanym jajku i obtocz w bułce tartej.

9. Teraz usmaż pałeczki na patelni w głębokim oleju.

10. Pozostaje przygotować sos: W miseczce, wymieszaj śmietanę z posiekaną natkę pietruszki, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj. Smacznego!

Taka przekąska zasługuje na to, aby przynajmniej raz zagościć na Twoim stole. Z pewnością spotkałaś się z podobnym smakołykiem nie raz, choć w różnych odsłonach.
Pamiętaj, że zawsze możesz urozmaicić danie dodatkowymi domowymi sosami, przygotowanymi według własnego uznania. Z każdym smakują wyśmienicie!