Chrupiące Ciasteczka Bananowe – Chrupiące ciasteczka z miękkim bananowym nadzieniem. Moja rodzina je uwielbia.
17 561
Pyszne chrupiące, ciasteczka z bananowo – twarogowym, delikatnym nadzieniem to prawdziwy hit w moim domu!

Uwielbiają je zarówno dorośli członkowie całej mojej rodziny, jak i wszystkie dzieci. Nawet ci, którzy opornie podchodzą do twarogu, zjedzą je ze smakiem i prawdziwą przyjemnością!
Wyglądają przepięknie, a wykonanie ich zajmie Ci minimum czasu. Łatwo, szybko i prosto, z minimalnego zestawu produktów, przygotujesz pyszny deser dla każdego. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI NA CIASTO
-
200 g masła
-
100 g kwaśnej śmietany
-
320–350 g mąki
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA NADZIENIE
-
250 g twarogu
-
100 g cukru
-
1-2 banany
-
1 łyżka mąki
-
1 żółtko (do smarowania ciasteczek)
-
2 łyżki wody (do smarowania ciasteczek)
PRZYGOTOWANIE
1. W wygodnej misce, wymieszaj trzepaczką miękkie masło ze śmietaną. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy z masła. Zagnieć ciasto.

2. Posyp blat roboczy mąką, zroluj ciasto w długi wałeczek. Potem podziel na małe kawałki, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny.

3. W tym czasie przygotuj nadzienie. Zblenduj banana z twarogiem i cukrem na gładką lekką masę.

4. Schłodzone ciasto, rozwałkuj kolejno na małe owalne placki. Pamiętaj, że ciasto nie powinno być zbyt cienkie! Na środku każdego, ułóż porcję nadzienia i za pomocą palców połącz krawędzie ciasta.

5. Nadaj każdemu kształt malutkiego banana. Następnie poukładaj ciasteczka na blaszce, przykrytej papierem do pieczenia – łączeniem skierowanym do dołu.

6. Wysmaruj ciasteczka roztrzepanym żółtkiem z wodą, aby uzyskały złotą skórkę podczas pieczenia.

7. Włóż ciasteczka do piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 35–40 minut.

8. Cudowne, bananowe chrupiące ciasteczka są gotowe. Smacznego!
