Pączki Jabłkowe – Delikatne ciasto z chrupiącym wnętrzem, pokocha każdy łasuch.

Do przygotowania tej pysznej przekąski, potrzebne są trzy magiczne składniki: Jabłka, ciasto i trochę czasu. Moje dzieci uwielbiają pączki jabłkowe ze względu na ich słodycz i chrupkość. Ja, ze względu na ich dobry smak i dostępność produktów.

 

 

Możesz użyć dowolnych przypraw i dodatków. Z odrobiną fantazji, przygotujesz pyszny, zdrowy deser, a wszystko czego potrzebujesz, znajdziesz w swojej kuchni. Dostępnych opcji jest całe morze…

 

 

SKŁADNIKI
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 l mlek
  • 20 g masła
  • 1/2 łyżki brązowego cukru
  • 3 jajka
  • 2 jabłka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 6 łyżek oleju

 

 

PRZYGOTOWANIE
1. Oddziel białka od żółtek i ubij białko na gęstą, sztywną pianę.

 

2. Rozpuść masło, a następnie je schłodź do temperatury pokojowej.

 

3. Wymieszaj żółtka z brązowym cukrem.

 

4. Wlej masło i mleko do masy z żółtek.

 

5. Teraz stopniowo dodawaj mąkę.
6. Mieszaj, aż uzyskasz gęste, gładkie, ale lejące się ciasto.

 

7. Następnie dodaj ubite białka i dobrze wymieszaj.
8. Wykrój z jabłek środek z pestkami i pokrój je w plastry o grubości 5–7 mm. Każdy plasterek jabłka, przed smażeniem zanurz w cieście.

 

9. Rozgrzej patelnię z dużą ilością oleju (ok. 1 cm). Następnie smaż jabłka w cieście po obu stronach przez kilka minut.

 

10. Po usmażeniu, odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.

 

11. Na blaszkę, przykrytą papierem do pieczenia, poukładaj jabłka w cieście, posypane cukrem i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180–190 stopni. Piecz przez 15–20 minut.

 

 

Pyszne jabłka w cieście, podawaj na gorąco z herbatą, sokiem lub kakao. Świetnie smakują również posypane cynamonem, cukrem pudrem lub polane płynną czekoladą. Ta uniwersalna słodka przekąska, zawsze gości na moim stole, obok pączków z marmoladą i faworków w Tłusty Czwartek!

Smacznego!

error: Content is protected !!