Pączki Jabłkowe – Delikatne ciasto z chrupiącym wnętrzem, pokocha każdy łasuch.
4 223
Do przygotowania tej pysznej przekąski, potrzebne są trzy magiczne składniki: Jabłka, ciasto i trochę czasu. Moje dzieci uwielbiają pączki jabłkowe ze względu na ich słodycz i chrupkość. Ja, ze względu na ich dobry smak i dostępność produktów.

Możesz użyć dowolnych przypraw i dodatków. Z odrobiną fantazji, przygotujesz pyszny, zdrowy deser, a wszystko czego potrzebujesz, znajdziesz w swojej kuchni. Dostępnych opcji jest całe morze…
SKŁADNIKI
-
1 szklanka mąki pszennej
-
3/4 l mlek
-
20 g masła
-
1/2 łyżki brązowego cukru
-
3 jajka
-
2 jabłka
-
1/4 łyżeczki soli
-
6 łyżek oleju
PRZYGOTOWANIE
1. Oddziel białka od żółtek i ubij białko na gęstą, sztywną pianę.

2. Rozpuść masło, a następnie je schłodź do temperatury pokojowej.

3. Wymieszaj żółtka z brązowym cukrem.

4. Wlej masło i mleko do masy z żółtek.

5. Teraz stopniowo dodawaj mąkę.
6. Mieszaj, aż uzyskasz gęste, gładkie, ale lejące się ciasto.

7. Następnie dodaj ubite białka i dobrze wymieszaj.
8. Wykrój z jabłek środek z pestkami i pokrój je w plastry o grubości 5–7 mm. Każdy plasterek jabłka, przed smażeniem zanurz w cieście.

9. Rozgrzej patelnię z dużą ilością oleju (ok. 1 cm). Następnie smaż jabłka w cieście po obu stronach przez kilka minut.

10. Po usmażeniu, odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.

11. Na blaszkę, przykrytą papierem do pieczenia, poukładaj jabłka w cieście, posypane cukrem i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180–190 stopni. Piecz przez 15–20 minut.
