Bułeczki „Świnki” – Takiego śniadania nie odmówi żadne dziecko. I nie tylko dziecko.
7 980
Paróweczki w cieście – to idealny sposób na małego niejadka. Jeśli użyjesz dobrej jakości, świeżych i sprawdzonych produktów, sukces jest gwarantowany!
Niezwykle prosty przepis, a miękkich, puszystych i ciepłych bułeczek z parówką nie odmówi żadne dziecko. Przyznam się, że osobiście też je uwielbiam, więc od razu przygotowuję podwójną porcję.
Tak przygotowane bułeczki długo zachowują świeżość, o ile zostanie coś do przechowania…Do dzieła!
SKŁADNIKI
-
100 ml mleka
-
90 ml wody
-
10 g drożdży prasowanych
-
2 łyżki cukru
-
30 g masła
-
1 jajko
-
1 łyżeczka soli
-
320 g mąki
-
3 łyżki skrobi
-
4–6 parówek drobiowych premium
-
rodzynki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
1. Podgrzej mleko z wodą, dodaj cukier, drożdże, 3 łyżki mąki i dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką i umieść ciasto w ciepłym miejscu na 30 minut.
2. Po tym czasie, dodaj zmiękczone masło, sól, skrobię i białko jaja. Następnie, porcjami dodawaj mąkę i zagniataj miękkie ciasto.
3. Przełóż ciasto do dużej miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1-2 godziny. Gdy ciasto zwiększy objętość o około 2 razy, czas na formowanie bułeczek.
4. Jeśli parówki są owinięte folią, zdejmij ją. Przekrój każdą na pół i odetnij krawędzie, z których zrobisz uszy.
5. Podziel ciasto na 8–12 części i rozwałkuj na placki o wielkości 15–20 cm i szerokości nie większej niż pół parówki.
6. Połóż parówkę na krawędzi ciasta i zwiń w rolkę. Następnie przekrój każdy na pół ostrym nożem. Układaj bułeczki obok siebie na blaszce do pieczenia, wysmarowanej olejem. Dłonią lekko dociśnij ciasto, aby parówka nieco wystawała.
7. Z odciętych końcówek parówki, wytnij i przytwierdź uszy. Z rodzynek zrób oczy, a otwory nosowe wytnij z pomocą plastikowej słomki.
8. Odstaw bułki na 15-20 minut i posmaruj je ubitym żółtkiem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20-30 minut. Smacznego!