Domowy Napój z Mrożonych Pomarańczy – Bez konserwantów i barwników, zdrowy, pyszny i orzeźwiający napój – „Fanta” w każdej chwili.

Czy można zrobić kilka litrów pysznego, domowego soku z trzech pomarańczy? Zapewniam, że można. Smak przypomina bardzo popularną „Fantę”, jednak jest o wiele zdrowszy. Nie zawiera żadnych sztucznych konserwantów i barwników.

 

 

Jeśli masz przypadkiem mrożone pomarańcze, w każdej chwili możesz zrobić pyszny, orzeźwiający i zdrowy sok dla swoich bliskich. Do dzieła!

 

 

SKŁADNIKI
  • 3 mrożone pomarańcze
  • 9 l wody
  • 1 kg cukru
  • 30 g kwasku cytrynowego

 

 

PRZYGOTOWANIE
1. Jeśli akurat nie masz mrożonych pomarańczy, należy świeże pomarańcze najpierw umieścić w zamrażarce na co najmniej 2 godziny. Ogólnie rzecz biorąc, pomarańcze mogą być przechowywane w zamrażarce tak długo jak tylko chcesz. Do przygotowania soku, mrożenie jest konieczne, aby owoce zmieniły swój smak i pozbyły się goryczy

 

 

2. Mrożone owoce zmiel w maszynce do mięsa lub posiekaj blenderem. Zalej je trzema litrami wody i pozostaw na kolejne 2 godziny. W tym czasie cały sok wymiesza się z wodą i otrzymasz skoncentrowany roztwór.

 

3. Następnie dodaj kilogram cukru i 30 gramów kwasku cytrynowego. Dobrze wymieszaj i odcedź napój przez gazę. Potem dodaj kolejne 6 litrów wody. Po wymieszaniu, otrzymasz 9 l pysznej domowej „Fanty”.

 

 

Domowy sok z mrożonych pomarańczy ma bogaty smak, jednak kolor nie będzie tak intensywny jak oryginał. W końcu nie ma w nim żadnych konserwantów i barwników.

 

Aby mieć większą pewność, że owoce pozbędą się goryczy, wybierz mniejsze pomarańcze, ponieważ ich skórka jest cieńsza. To ta wewnętrzna biała warstwa pod skórką, nadaje im gorzki smak. Możesz użyć również świeżej cytryny, zamiast kwasku cytrynowego.

 

Smacznego!

error: Content is protected !!