Pasztet z wątróbki – Jest tak pyszny, że robię od razu podwójną porcję

Kiedy domownicy przejedli się już drobiem, schabem i przeróżnymi świątecznymi daniami, dobrze mieć w zapasie przepis na coś co ich urzeknie i zaskoczy. Pyszny domowy pasztet z Wątróbki z warzywami to idealny pomysł na taką okazję. Zwłaszcza, że danie przygotujesz szybko, łatwo i z łatwo dostępnych i tanich produktów.

 

 

Pasztet świetnie smakuje na ciepło, ale również nie pozostawi nikogo obojętnym, kiedy zdąży wystygnąć. Z pewnością rozjaśni każdemu ciężki i ponury zimowy dzień. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

SKŁADNIKI
  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 100 ml mleka (lub śmietany)
  • 0,5 łyżeczki oregano (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE
1. Wątróbkę drobiową oczyść, umyj i zmiel w maszynce do mięsa.

 

2. Obraną cebulę, marchewkę i ogórki konserwowe pokrój na mniejsze kawałki, a następnie zmiel również w maszynce do mięsa.

 

3. Do wygodnej miseczki wbij jajka, ubij trzepaczką lub mikserem. Posól i dodaj oregano. Dobrze wymieszaj.

 

4. Teraz wymieszaj zmieloną wątróbkę, warzywa i jajka z przyprawami.

 

5. Stopniowo, porcjami dodawaj mąkę.

 

6. Na koniec wlej mleko (lub śmietanę) i dokładnie wymieszaj. Powinnaś uzyskać gęstą masę.

 

7. Do wysokiej formy, wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem, wlej masę i wygładź. Pamiętaj, że podczas pieczenia pasztet nieco urośnie.

 

 8. Piecz pasztet w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 45 minut. Kontroluj gotowość wykałaczką: jeśli jest sucha – pasztet jest gotowy. Smacznego!

 

 

Pasztet z wątróbki z warzywami według tego przepisu jest delikatny, puszysty i przepyszny, a jego aromat szybko przyciągnie do stołu nawet tych, którzy nie przepadają za potrawami z wątróbki. A to oznacza, że ​szybko zniknie i zbierzesz same pochwały od domowników. Nie zapomnij podzielić się z nami wrażeniami twoich bliskich!

error: Content is protected !!