Sałatka z marynowanej cebuli – Zrobi wrażenie, nawet na bardzo wybrednych gościach.
31 916
Sałatka cebulowa według tego przepisu składa się z minimalnego zestawu produktów i przygotujesz ją bez poświęcenia połowy dnia w kuchni. Dzięki marynacie, cebula traci swój charakterystyczny zapach i ostrość. Mimo swej prostoty, jest naprawdę smaczną bombą witaminową. Wszelkie dodatki w postaci świeżych ziół, pomidorów, ogórków, zielonego groszku, gotowanego mięsa, są również mile widziane. Możesz też użyć dowolnego dressingu: majonezu, jogurtu, śmietany, musztardy z kefirem lub zwykłego oleju.
SKŁADNIKI
3-4 duże cebule
3 jajka
1 łyżka ciepłej wody
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka octu lub 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego
2 łyżki majonezu lub kwaśnej śmietany
PRZYGOTOWANIE
1. Ugotuj jajka na twardo, obierz i pokrój w dużą kostkę.
2. Obierz cebulę i pokrój w cienkie pół piórka. Zalej ją wrzącą wodą i parz przez 10 minut, a następnie odcedź na sitku.
3. W szklance wody wymieszaj sól, cukier i ocet. Zalej cebulę i marynuj prze 15–20 minut.
4. Następnie odlej marynatę i wyciśnij w dłoniach cebulę.
5. Wymieszaj marynowaną cebulę z jajkami i majonezem (lub śmietaną). Przypraw do smaku, według własnego uznania.