Kotlety mielone z piekarnika – Zawsze robię je tylko w ten sposób.

Kotlety mielone to z pozoru zwykłe danie, które przygotowujesz stojąc przy rozgrzanej patelni. Mam sposób, który nie tylko zaoszczędzi twój cenny czas, ale również pomoże ci zadbać o zdrową dietę.

 

 

Przygotowane według tego przepisu kotlety, układasz wszystkie na blaszce i bez kropli oleju wkładasz do piekarnika. Łatwo, szybko i tanio pyszne, miękkie, zdrowe i soczyste kotlety lądują na talerzach twoich bliskich. Do dzieła!

 

 

SKŁADNIKI
  • 300 g mięsa wieprzowego
  • 200 g mięsa wołowego
  • 0,5 łyżki stołowej mleka
  • 3 kromki białego chleba
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 2 małe ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • ulubione zioła
  • 200 ml kwaśnej śmietany do sosu (opcjonalnie)

 

 

PRZYGOTOWANIE
1. Mięso wieprzowe i wołowe wraz z cebulą zmiel w maszynce do mięsa.
2. Umyte i obrane ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

 

3. Do mięsa dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, starte ziemniaki, jajka, pieprz i sól. Dobrze wymieszaj.
4. Namoczony wcześniej w mleku chleb odciśnij i zmiel blenderem.

 

5. Wymieszaj chleb z mięsem, dodaj ulubione, posiekane zioła. Jeśli masa okaże się zbyt rzadka, dodaj trochę kaszy manny lub mąki.
6. Włóż mięso do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Mięso uzyska głębszy smak przypraw i lepiej podda się formowaniu.

 

7. Na blaszce pokrytej papierem do pieczenia poukładaj kotleciki obok siebie. Będzie ci łatwiej, kiedy dłonie będą mokre.

8. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30-40 min.

 

Kotlety będą jeszcze smaczniejsze, kiedy zapieczesz je w pysznym, kremowym sosie własnej roboty. Szklankę kwaśnej śmietany wymieszaj z odrobiną wody i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotowym sosem zalej kotleciki na 5-10 min. przed końcem pieczenia.

 

Smacznego!

error: Content is protected !!